ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

YΨHΛH TAΣH: Οι λόγοι που ο Ψυρρόπουλος και ο Κωνσταντάτος δε θα πράξουν τίποτα ουσιαστικό για την απομάκρυνση του ΚΥΤ.

 

Θα θέλαμε να πράξουν; φυσικά και θα θέλαμε. Γιατί πολύ απλά ο κ. Ψυρρόπουλος και ο κ. Κωνσταντάτος ως Δήμαρχοι της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης-Ελληνικού, έχουν πολύ περισσότερα θεσμικά εργαλεία από οποιονδήποτε άλλον τοπικό φορέα της περιοχής μας, ώστε να ασκήσουν πιέσεις για να πραγματοποιηθεί επιτέλους η πολυπόθητη απομάκρυνση των παράνομων και επιβλαβών εγκαταστάσεων του ΑΔΜΗΕ από τον Υμηττό (στα όρια των δύο Δήμων). Άλλωστε έχουν την πολιτική υποχρέωση να συνταχθούν ενεργά με τη πολιτική βούληση της τοπικής κοινωνίας ως προς το ζήτημα. 


Οι δύο Δήμαρχοι με δημόσιες δηλώσεις τους, τάσσονται κατά της αναβάθμισης του ΚΥΤ σε 400 kV και υπέρ του διαχρονικού αιτήματος της κοινωνίας για την απομάκρυνσή του. Μάλιστα μετά τις δηλώσεις του Προέδρου του ΑΔΜΗΕ για να ανοίξει η συζήτηση για αναβάθμισή του, εξ αιτίας των ενεργειακών αναγκών που προκύπτουν από την ανάπτυξη του Ελληνικού, και οι δύο Διοικήσεις των Δήμων δημοσίευσαν ανακοινώσεις που καταδικάζουν τις δηλώσεις και επιπλέον προτίθενται να καλέσουν κοινό Δ.Σ. για το ζήτημα.

 

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά καθώς ενδέχεται να πρόκειται για μία ακόμα επικοινωνιακή διαχείριση χωρίς περιεχόμενο. Ας δούμε τα δεδομένα:

Διαδημοτικό Συμβούλιο ξανά;!

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου του ΑΔΜΗΕ για αναβάθμιση του ΚΥΤ, οι Δήμαρχοι εκδήλωσαν την πρόθεση για κάλεσμα κοινού Δημοτικού Συμβουλίου. Τον Δεκέμβριο του 2022, πραγματοποιήθηκε ξανά κοινό Δημοτικό Συμβούλιο των δύο Δήμων για το ίδιο ζήτημα. Τότε Δήμαρχος Αργυρούπολης- Ελληνικού ήταν και πάλι ο κ. Κωνσταντάτος, αλλά ο κ. Ψυρρόπουλος ήταν στην αντιπολίτευση του Δήμου Ηλιούπολης. Σχεδόν ομόφωνα, εκείνο το Δ.Σ. (και με τις ψήφους της παράταξης του νυν Δημάρχου Ηλιούπολης κ. Ψυρρόπουλου) ψήφισε ένα κείμενο πλήρως καταδικαστικό κατά της παραμονής του ΚΥΤ στην περιοχή:

«Τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων Ελληνικού-Αργυρούπολης και Ηλιούπολης, τηρώντας διαχρονικά αταλάντευτη θέση υπέρ της απομάκρυνσης του Κ.Υ.Τ. από την Β Ζώνη Υμηττού:

1) Εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στην δημιουργία ΚΥΤ 400 kv, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

2) Ζητούν, για τους ίδιους λόγους, την άμεση απομάκρυνση του ΚΥΤ των 150 kv.

3) Ζητούν επίσης την δενδροφύτευση του συνόλου του χώρου μετά την απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων που υπάρχουν εκεί και τη χρήση του ως δασικού χώρου.

4) Θεωρούν ότι το νέο Π.Δ. για το καθεστώς προστασίας του Υμηττού θα έπρεπε να είναι αυστηρότερο του προηγούμενου και ειδικότερα να μην επιτρέπει την λειτουργία ΚΥΤ.

5) Εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις για την μη εφαρμογή των τελεσίδικων αποφάσεων του ΣτΕ για την απομάκρυνση του υπάρχοντος ΚΥΤ 150 kv και την κατεδάφιση του αυθαίρετου κτίσματος.

Τα Δημοτικά Συμβούλια των δύο δήμων εκφράζουν τη βούλησή τους να υποστηρίξουν τις παραπάνω θέσεις τους, μαζί με τους πολίτες, με κάθε νομικό και κινηματικό τρόπο.  »

Από τότε έχουν περάσει σχεδόν 510 ημέρες. Παρά τις διαβεβαιώσεις του κ. Κωνσταντάτου ότι θα στηρίξουν και κινηματικά, αλλά και με τις Πολεοδομίες που πλέον υπάγονται στους Δήμους την πίεση για την απομάκρυνση, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα. Όταν λέμε απολύτως τίποτα, εννοούμε ότι εκείνο το Δ.Σ. είναι σα να μην πραγματοποιήθηκε ποτέ! Πέρασε στη λήθη της ιστορίας. Άρα λοιπόν, δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι σε περίπτωση που πραγματοποιηθεί ένα νέο Δ.Σ. θα έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Το ζήτημα του Ελληνικού.

Οι Δήμαρχοι των δύο Δήμων, από την αρχή δείχνουν ξεκάθαρα την πολιτική τους συμπόρευση με δηλώσεις και αλληλοϋποστηρίξεις. Όσες φορές μάλιστα ο Σ. Ψυρρόπουλος έχει δεχθεί “πυρά” με την αντιπολίτευση σύσσωμη απέναντί του, ο Γ. Κωνσταντάτος και στελέχη της παράταξής του έσπευσαν να στηρίξουν το Δήμαρχο Ηλιούπολης. Αντίστοιχα και ο Δήμαρχος Ηλιούπολης ουκ ολίγες φορές έχει δηλώσει το θαυμασμό του για το Δήμαρχο της γειτονικής πόλης.

Ο Γ. Κωνσταντάτος είναι ένθερμος υποστηρικτής της υποτιθέμενης επένδυσης του Ελληνικού, Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Κοινοχρήστων Χώρων Ελληνικού, όπου είναι μέλος και ο Δήμαρχος Ηλιούπολης. Επιπλέον, οι Δήμαρχοι των δύο Δήμων δείχνουν να αδιαφορούν εντελώς για τις κοινωνικές, κυκλοφοριακές, πολεοδομικές, στεγαστικές κ.α. επιπτώσεις που θα προκύψουν, προτάσσοντας αρκετές φορές με δημόσιες δηλώσεις τα «πλεονεκτήματα» της «επένδυσης» για την περιοχή μας. Ενώ μόνο κινήσεις πολιτών και μέρος φορέων και Δημοτικών Παρατάξεων επί σειρά ετών συνδέουν την ενδεχόμενη αναβάθμιση του ΚΥΤ με την ανάπτυξη του Ελληνικού, πλέον αυτό επιβεβαιώνεται από επίσημα χείλη. Ο Πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ το είπε ξεκάθαρα. Άρα καλείται η Ηλιούπολη και ο Υμηττός να πληρώσει το τίμημα ώστε να γίνουν οι υποδομές εκείνες που θα στηρίξουν το «πάρτυ» του Ελληνικού.

Η αναβάθμιση του ΚΥΤ είναι κεντρική πολιτική επιλογή και σχετίζεται με όλα αυτά που συμβαίνουν και θα συμβούν στα Νότια της Αθήνας. Άρα εδώ υπάρχει μία ξεκάθαρη αναντιστοιχία των δηλώσεων των Δημάρχων κατά του ΚΥΤ και των πολιτικών που στηρίζουν. Θα ήταν αδύνατο να πιστέψουμε ότι οι συγκεκριμένες Δημοτικές Αρχές θα εναντιωθούν στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ, του Λάτση και της Κυβέρνησης.

Η πρόσφατη αδειοδότηση στη ΔΕΔΔΗΕ από τους Δήμους, για έργα που σχετίζονται με το ΚΥΤ.

Τα παραπάνω επιβεβαιώνονται από την άδεια που παραχώρησε ο Δήμος Ηλιούπολης την άνοιξη του 2024, για εργασίες που σχετίζονται με τις παράνομες εγκαταστάσεις. Ενώ μέχρι τότε οι Δημοτικές Αρχές αρνήθηκαν να παραχωρήσουν σχετικές άδειες μετά από αίτηματα της ΔΕΔΔΗΕ, η νέα Δημοτική Αρχή την περασμένη άνοιξη επέτρεψε τις εργασίες μέσω της Τεχνικής Υπηρεσίας. Ενώ δεν πρόκειται για έργα αναβάθμισης του ΚΥΤ, μιας και η ΔΕΔΔΗΕ διαχειρίζεται τη μέση και χαμηλή τάση, ήταν η πρώτη φορά που επίσημο έγγραφο του Δήμο Ηλιούπολης αναγνώρισε έμμεσα τις παράνομες εγκαταστάσεις. Ο Δήμος Αργυρούπολης-Ελληνικού είχε αδειοδοτήσει ήδη το υπόλοιπο μέρος του έργου (πρόκειται για καλωδιώσεις που συνδέουν το ΚΥΤ Ηλιούπολης με το Ελληνικό), με τη νέα διοίκηση του Δήμου Ηλιούπολης να συντελεί στην ολοκλήρωση του. Άρα έχουμε και τις δύο Διοικήσεις των Δήμων να επιτρέπουν ενέργειες που όχι μόνο αναγνωρίζουν έμμεσα τη νομιμότητα των εγκαταστάσεων, αλλά συμβάλλουν στην παραμονή τους. Γιατί άλλωστε να αδειοδοτήσεις έργα που σχετίζονται με μία εγκατάσταση που θα απομακρυνθεί;

Μετά από αντιδράσεις κατοίκων της γειτονιάς, η συγκεκριμένη άδεια ανακλήθηκε από το Δήμο Ηλιούπολης, με εκατοντάδες κατοίκους μέσω υπογραφών να ζητούν την οριστική ανάκλησή της και την έκδοση επίσημου εγγράφου από την Πολεοδομία Ηλιούπολης που να κρίνει το ΚΥΤ παράνομο. Ωστόσο, από τον προηγούμενο Οκτώβριο που το κείμενο των κατοίκων υπερψηφίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. Ηλιούπολης, παραμένει στα αζήτητα από τη Δημοτική Αρχή και τη Τεχνική Υπηρεσία.

Τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Αυτή την περίοδο εκπονούνται τα ΤΠΣ. Στη σχετική μελέτη που αφορά την Ηλιούπολη, δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα για το ΚΥΤ ενώ υπόκειται στις αρμοδιότητές του. Ο Δήμος Ηλιούπολης που συμμετέχει στην επιτροπή μέσω της προϊστάμενης της Τεχνικής Υπηρεσίας, δεν διεκδίκησε ούτε πρότεινε να υπάρχει πρόβλεψη για το συγκεκριμένο ζήτημα. Επιπλέον, η αναβάθμιση του ΚΥΤ σχετίζεται με την υπέρογκη αύξηση των ενεργειακών αναγκών, όχι μόνο λόγω των φαραωνικών εγκαταστάσεων του Ελληνικού. Η υπερδόμηση που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και λόγω των ευνοϊκών διατάξεων του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (μπόνους ύψους με ενεργειακές προδιαγραφές), είναι μία ακόμα αιτία. Στη σχετική μελέτη, δεν γίνεται καμία προσπάθεια έστω να συγκρατηθούν οι συντελεστές δόμησης στην περιοχή. Αντιθέτως γίνεται προσπάθεια να νομιμοποιηθούν οι σχετικές διατάξεις του Ν.Ο.Κ. που εξέπεσαν στο ΣτΕ μέσω των ΤΠΣ.

Οπότε αν οι εκάστοτε δημοτικές αρχές είχαν την πρόθεση και τη πολιτική βούληση να κάνουν ουσιαστικές ενέργειες για την απομάκρυνση του ΚΥΤ, θα το είχαν πράξει ήδη. Θα είχαν «σηκώσει»το θέμα και θα ενεργούσαν είτε θεσμικά, είτε κινηματικά, διαθέτοντας και το εργαλείο των καταδικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ και του Εφετείου Αθηνών. Όμως επιλέγουν να το διαχειριστούν αποκλειστικά επικοινωνιακά, με κενές αποφάσεις Δημοτικών Συμβουλίων και καταγγελτικές ανακοινώσεις άνευ περιεχομένου. Όμως η συμβολή των δημοτικών αρχών είναι πολύτιμη. Την περίοδο 2002-2003 και το επόμενο χρονικό διάστημα, την αναβάθμιση του ΚΥΤ την σταμάτησε το επίμονο κίνημα των κατοίκων της περιοχής και όχι οι δημοτικές αρχές. Ωστόσο λόγω του μεγέθους του ζητήματος, η πόλη οφείλει να έχει μία αποφασιστική και ενιαία θέση για το ζήτημα, χωρίς παιχνίδια κάτω από το τραπέζι και πολιτικές αντιφάσεις. Ας μη γελιόμαστε. Η τοπική κοινωνία είναι ο βασικός παράγοντας που μπορεί να φέρει αποτελέσματα, «σέρνοντας» και ελέγχοντας την οποιαδήποτε δημοτική αρχή προς αυτή την κατεύθυνση. 

ypsilitasi.gr

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια