ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Η έρημος Σαχάρα κρύβει ένα υπόγειο ποτάμι «παγωμένο» στον χρόνο


Μελέτη του Natura επιβεβαιώνει ότι η μεγαλύτερη έρημος στον πλανήτη Γη ήταν διέθετε κάποτε εκατοντάδες ποτάμια

Οι έρημοι είναι μεγάλες περιοχές του πλανήτη Γη που χαρακτηρίζονται από έλλειψη νερού, πράγμα που σημαίνει πως το να βρεθεί στις εκτάσεις τους ένα ποτάμι είναι κάτι το αδιανόητο. Κι όμως… Κάτω από ένα από τα πιο διάσημα σπήλαια στον κόσμο στην έρημο Σαχάρα υπάρχουν ιζήματα που επιβεβαιώνουν την -κάποτε- παρουσία νερού.


Αυτό το πολύ ιδιαίτερο φαινόμενο του πλανήτη Γη εκπλήσσει τους επιστήμονες. Σε μια μελέτη στο Nature οι ίδιοι εξηγούν ότι πριν η έρημος Σαχάρα γίνει ένα αφιλόξενο μέρος, βίωσε αρκετές υγρές περιόδους.

Η έρημος Σαχάρα κρύβει ένα υπόγειο ποτάμι παγωμένο στον χρόνο

Η έρημος Σαχάρα εκτείνεται σε 9.400.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα στη βόρεια Αφρική (μια περιοχή συγκρίσιμη με ολόκληρες τις Ηνωμένες Πολιτείες) και είναι η μεγαλύτερη ξηρή έρημος στον πλανήτη Γη. Πρόκειται για μια αμμώδη έκταση στην οποία ελάχιστα είδη μπορούν να επιβιώσουν.

Σύμφωνα με την προαναφερθείσα μελέτη, κάτω από αυτήν την έρημο βρίσκεται ένα εντυπωσιακό σύστημα υποθαλάσσιων καναλιών μήκους 400 χιλιομέτρων, το φαράγγι Cap Timiris, στο δυτικό άκρο της Σαχάρας, στα ανοιχτά της Μαυριτανίας. Σήμερα δεν υπάρχει κανένας σημαντικός ποταμός σε αυτήν την περιοχή. Χρησιμοποιώντας εικόνες από δορυφόρο, η μελέτη αποκάλυψε γεωμορφολογικά δεδομένα που αποκαλύπτουν την ύπαρξη ενός μεγάλου θαμμένου υδάτινου δικτύου στα ανοικτά των ακτών της Μαυριτανίας.

Πριν γίνει έρημος τα ποτάμια αφθονούσαν

Πριν σχηματιστεί η μεγαλύτερη έρημος στον πλανήτη Γη, η περιοχή της Σαχάρας ήταν ένα υδάτινο και ζωντανό μέρος. Στόχος της μελέτης είναι να εξηγηθεί το πανάρχαιο υδάτινο σύστημα. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, οι ερευνητές ανακατασκευάζουν ένα ποτάμι ή ένα σύστημα αποστράγγισης που υπήρχε στο παρελθόν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η εν λόγω μελέτη μπορεί να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων υπόγειων υδάτινων πόρων ή κοιτασμάτων ορυκτών. Παράλληλα όμως, επιδιώκει να εντοπίσει την ιστορία του πώς έχει αλλάξει η έρημος Σαχάρα με την πάροδο των ετών.

*Με πληροφορίες από diariouno

newsbomb.gr/

 

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ FACEBOOK

ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ








Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια