ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

20/recent/ticker-posts

Header Ads Widget

Responsive Advertisement

Ασχημα νέα αν έχετε κόκκινα δάνεια: Έρχεται «κύμα» πλειστηριασμών

 


Κακά τα μαντάτα για όσους έχουν κόκκινα δάνεια. Έρχεται νέο κύμα πλειστηριασμών. Από το Σεπτέμβρη θα βρεθούν αντιμέτωποι με το σύστημα χιλιάδες δανειολήπτες.


Προγραμματίζονται πάνω από 6.000 πλειστηριασμοί σε διάρκεια τεσσάρων μηνών με υπηρεσιακούς παράγοντες να τρίβουν τα χέρια τους.

Αυτό γιατί η ακρίβεια και η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια θα κάνει ακόμα περισσότερους να μην μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά.

Κόκκινα δάνεια – Έρχονται πλειστηριασμοί

Αντιμέτωποι με το ηλεκτρονικό «σφυρί» θα βρεθούν από Σεπτέμβρη πολλοί δανειολήπτες, με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers, να ανεβάζουν ρυθμούς, προγραμματίζοντας πάνω από 6.000 πλειστηριασμούς σε διάρκεια τεσσάρων μηνών με υπηρεσιακούς παράγοντες να τρίβουν τα χέρια τους γιατί η ακρίβεια και η εκτόξευση των τιμών στην ενέργεια θα κάνει ακόμα περισσότερους να μην μπορούν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Τώρα τι ανάπτυξη με 2,8 εκατομμυρία Έλληνες φτωχοποιημένους, μείωση πληθυσμού, ακρίβεια και τους νέους να μένουν στα σπίτια των γονιών τους, θέλει να μας λέει ο Κ.Μητσοτάκης μόνο αυτός και οι “φίλοι” του το γνωρίζουν.

Πάντως η ακρίβεια που έφεραν και ειδικά στην περιοχή των τιμών ενέργειας με τις κυβερνητικές επιλογές έχει αρχίσει και δείχνει τα αποτελέσματά της, ή αν εκτός αυτό ήθελαν.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από στοιχεία της πλατφόρμας e-auction, μετά την ανάπαυλα του Αυγούστου, οπότε και παραδοσιακά παύει κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν 6.256 δημοπρασίες, με τις τιμές να κυμαίνονται από… 0 ευρώ έως και 19 εκατ. ευρώ (σ.σ. ξενοδοχειακή μονάδα στο Ηράκλειο Κρήτης).

Υπενθυμίζεται πως το α’ εξάμηνο του 2022 πραγματοποιήθηκαν 17.620 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 4.190 ήταν γόνιμοι, γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των εκ πλειστηριαζόμενων ακινήτων στα 23.876. Σύμφωνα με το iMEdD Lab δε, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως και σήμερα έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 51.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, με το 83,7% να έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια, ενώ σχεδόν επτά στους 10 ήταν εναντίον φυσικών προσώπων.

Κόκκινα δάνεια – Τι σχολιάζουν οι αρμόδιες πηγές

«Με τις τιμές, τόσο στην ενέργεια, όσο και στα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες, να έχουν εκτοξευτεί είναι βέβαιο πως από Σεπτέμβρη θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός όσων θα αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις είτε αυτές αφορούν σε παλαιές οφειλές είτε και σε όσες έχουν ρυθμιστεί», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές.

Στις προκλήσεις που έχουν μπροστά τους νοικοκυριά και επιχειρήσεις αναφέρθηκαν, εξάλλου και οι τραπεζίτες, στο πλαίσιο των πρόσφατων γενικών συνελεύσεων.

«Οι σημαντικές αυξήσεις των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, αλλά και στις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα επηρεάζουν αρνητικά τα πραγματικά εισοδήματα και τη δαπάνη των νοικοκυριών και ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού», σχολίασε ο πρόεδρος της Alpha Bank, κ. Βασίλης Ράπανος, για να προσθέσει:

«Χωρίς την αποκλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης ως το τέλος του τρέχοντος έτους και τη σταδιακή πτώση στις τιμές της ενέργειας, ένα σενάριο με αρνητικές επιπτώσεις στο ρυθμό μεγέθυνσης για την Ευρώπη και την Ελλάδα γίνεται αρκετά πιο πιθανό. Σε ένα τέτοιο, απευκταίο, σενάριο είναι πιθανή η περαιτέρω μείωση των διαθέσιμων εισοδημάτων και των περιθωρίων κέρδους των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την αρνητική επίδραση στην κατανάλωση, τις επενδύσεις και κατά συνέπεια, στην ανάπτυξη».

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς

Την άποψη πως οι πληθωριστικές πιέσεις που ενισχύθηκαν, κυρίως λόγω της ενεργειακής κρίσης και η άνοδος των επιτοκίων που ακολούθησε για την αναχαίτισή τους αποτελούν τροχοπέδη εξέφρασε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Γιώργος Χαντζηνικολάου, σημειώνοντας πως η αβεβαιότητα σχετικά με τη διάρκεια του πολέμου και των επιπτώσεών του επηρεάζει αρνητικά την κατανάλωση και την επιχειρηματική δραστηριότητα.

«Στην παρούσα φάση είναι πρόωρο να εκτιμηθεί ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος, τόσο στη διεθνή, όσο και στην εγχώρια οικονομία και κοινωνία. Είμαι αισιόδοξος ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις και τα ελληνικά νοικοκυριά θα αντιμετωπίσουν επιτυχώς τις προκλήσεις και ότι θα έχουμε μία οικονομία που θα αναπτυχθεί με υψηλούς ρυθμούς, όχι μόνο το 2022, αλλά και τα επόμενα χρόνια», πρόσθεσε.

«Οι μεγάλες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων επιβαρύνουν ιδιαίτερα τα άτομα με χαμηλό εισόδημα, εγείροντας σοβαρούς κινδύνους για την επισιτιστική ασφάλεια και την τροφοδότηση κοινωνικών εντάσεων», σχολίασε με τη σειρά του, ο πρόεδρος της Eurobank, κ. Γιώργος Ζανιάς.

«Κόκκινα» δάνεια αξίας άνω των 87,6 δισ. ευρώ κατέχουν οι εταιρείες διαχείρισης

Τι αναφέρουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας για την ονομαστική αξία των κόκκινων δανείων που διαχερίζονται οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ).

Ξεπέρασε τα 87,6 δισ. ευρώ η ονομαστική αξία των κόκκινων δανείων που διαχερίζονται οι Εταιρίες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (ΕΔΑΔΠ) στο πρώτο τρίμηνο του έτους, καταγράφοντας μία αύξηση κατά 7,9 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το τέλος του 2021.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση επιχειρηματικών δανείων ανήλθε σε 32,811 δισ. ευρώ στο τέλος του α’ τριμήνου του 2022, από 32,026 δισ. ευρώ στο τέλος του προηγούμενου τριμήνου.

Αναλυτικότερα, η ονομαστική αξία των δανείων προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις (ΜΧΕ) αυξήθηκε κατά 763 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε σε 3,708 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022. Από τα υπό διαχείριση δάνεια προς τις ΜΧΕ, ποσό 16,728 δισ. ευρώ αφορά δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς λοιπά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 24 εκατ. ευρώ και ανήλθε στα 104 εκατ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022.

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις αυξήθηκε κατά 556 εκατ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 12,231 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022.

Δάνεια προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα

Η ονομαστική αξία των υπό διαχείριση δανείων προς ιδιώτες και ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα αυξήθηκε κατά 6,582 δισ. ευρώ έναντι του προηγούμενου τριμήνου και διαμορφώθηκε σε 42,619 δισ. ευρώ στο τέλος του α΄ τριμήνου του 2022. Ειδικότερα, τα υπό διαχείριση καταναλωτικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 2,187 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 18,257 δισ. ευρώ. Τα υπό διαχείριση στεγαστικά δάνεια παρουσίασαν αύξηση κατά 4,394 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 24,170 δισ. ευρώ.

Έρχονται νέα μεγάλα deals – Ποια funds κρατούν τα ηνία της αγοράς

«Κόκκινα» δάνεια, ύψους 52 δισ. ευρώ, έχουν βγάλει από τους ισολογισμούς τους οι τράπεζες από το 2017 έως σήμερα, με την αγορά να «μετρά» 43 deals και τους επενδυτές να διαγκωνίζονται για το ποιος θα αποκτήσει τα υπόλοιπα 17 χαρτοφυλάκια που είναι προς πώληση, ισχυροποιώντας περαιτέρω τη θέση τους.

«Η αγορά ξεκίνησε αρκετά διστακτικά, όταν ακόμη δεν υπήρχε μία ευρεία και ανταγωνιστική γκάμα των servicers, κάτι που, όπως αποδείχθηκε, ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για να επιταχυνθούν τα deals. Ξεκινήσαμε με το project Αrtemis της Attica Bank, τα Venus και Eclipse, κυρίως απλά χαρτοφυλάκια που δεν είχαν εξασφαλίσεις.

Σιγά – σιγά ακολούθησε το Amoeba, το πρώτο με εξασφαλίσεις από την Tράπεζα Πειραιώς. Από τον Ιούλιο του 2017 μέχρι σήμερα μετράμε 43 ολοκληρωμένα deals, ύψους 52 δισ. ευρώ», ανέφερε ο συνιδρυτής και senior partner της OCTANE Σύμβουλοι Επιχειρήσεων, κ. Γιώργος Παυλάτος, στο πλαίσιο του 4ου NPL Summit, υπογραμμίζοντας πως τα 42 δισ. ευρώ αφορούσαν σε 16 συμφωνίες, οι οποίες έγιναν εντός του 2021.

«Για το 2022 αναμένουμε άλλα 17 deals, με το μείγμα να είναι εξίσου τιτλοποιήσεις και πωλήσεις», πρόσθεσε.

 πηγη


ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ











Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια